Началникът на Военномедицинска академия и на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор

...
Началникът на Военномедицинска академия и на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Време е медицинските офицери да си върнат позициите

Началникът на Военномедицинска академия и на Националния оперативен щаб за битка с коронавируса генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS, към този момент е и " лекар хонорис идея " на Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров ” (ВВМУ).

Днес той бе почетен с влиятелното научно звание от началника на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров.

Удостояването му бе по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развиването на образованието и медицината у нас, както и за реализацията на взаимния план сред ВМА, ВВМУ и Медицинския университет в крайморския град за образованието на военни лекари.

" Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното опазване на здравето, време на интензивно разрушение на здравното офицерство у нас, в този момент е време то да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили ", заяви ген. Мутафчийски. Той уточни, че до момента запасът с военни медици се е запълвал с лекари от скамейките на цивилните университети, само че " каквото и в допълнение военно образование да преминат тези младежи, то не е задоволително за създаване на същински офицери ".

" Докато още не е открита ваксина против ковид, която да е безвредна и да дава сигурност, би трябвало да вършим това, което международната научна общественост разпространява - да съблюдаваме обществена дистанция и да носим маски ", коментира още началникът на оперативния щаб за битка с ковид.

По мотив съобщението за открит от учените протеин, който дава вяра за ефикасна битка с ковид, ген.Мутавфчийски съобщи, че тази разработка наподобява доста перспективна. На този стадий обаче маската остава най-сигурната отбрана. " Маската понижава вирусния товар ", сподели ген. Мутафчийски. И цитира проучване, оповестено в профилирано здравно издание, което демонстрира, че екипажът и пасажерите на аржентински круизен транспортен съд, които са били задължени да носят маски в 80% от случаите са минали леко или безсимптомно заразяване с ковид за разлика от други круизи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР